جامع ترین مقاله در مورد تومورهای مغزی و درمانهای آن
سلامت | 1394-10-02 | ۴۵۳۰۵ بازدید | نظرات
این یک مقاله بسیار جامع و کامل در مورد انواع تومورهای مغزی می باشد… تومورهای خوش خیم و بد خیم… نشانه های اولیه…درمانها و عوارض هر درمان و فواید آن…. این مقاله جامع را از دست ندهید:
سرطان مغز بیماری است که در آن سلولهای سرطانی داخل بافت مغزی شروع به رشد و تکثیر می کنند این نوشته به بررسی سرطانهای مغزی که از خود بافت مغز منشاء می گیرن .در اغلب موارد سرطانهایی که در مغز ایجاد می شوند ثانویه به گسترش سرطان از سایر قسمتهای بدن به این ناحیه می باشند. این نوع انتشار را اصطلاحاً متاستاز می نامند.هرگاه فردی دارای علائم ذیل باشد باید به پزشک مراجعه کند. سردرد دائمی، استفراغ یا اشکال راه رفتن یا صحبت کردن. بعد از تائید علایم بیمار باید حتماً سی تی اسکن یا ام آر آی انجام دهد. در اغلب موارد نیاز است که از طریق جراحی مشخص شود که آیا تومور مغزی وجود دارد یا نه و در صورت وجود نوع آن مشخص شود.درصورت تائید وجود تومور مغزی با استفاده از روشهای خاصی نوع و مرحله تومور تعیین می شود زیرا این عوامل در تصمیم گیری چگونگی نحوه برخورد و درمان سرطان مؤثر است.
عود تومورهای مغزی:عود تومور به معنای رشد دویاره سرطان بعد از درمان است. عود تومور می تواند در خود مغز یا در سایر نقاط نقاط بدن صورت گیرد. در این موارد درمان به نوع تومور و نحوه درمان ابتدائی آن بستگی دارد.
· روشهای درمانی
به طور کلی سه روش درمانی جهت درمان سرطان های مغزی مورد استفاده قرار می گیرد که شامل جراحی ، پرتو درمانی و شمیی درمانی است.
– جراحی : جراحی شایعترین روش درمانی جهت درمان تومورهای مغزی به حساب می آید. به منظور دستیابی به تومور در ابتدا جراح قطعه ای از استخوان جمجمه را بر می دارد تا به مغز برسد. این عمل را اصطلاحاً کرانیوتومی می نامند.
بعد از آنکه پزشک بافت سرطانی را برداشت، قطعه، برداشته شده را در محل خود قرار میدهد یا اینکه به جای آن از یک قطعه فلز استفاده می کند. جراح سعی می کند تا حد ممکن تمامی بافت سرطانی را بردارد اما دقیقاً معلوم نیست که کل بافت سرطانی برداشته شده است یا نه زیرا سرطان به بعضی قسمتهای بافت مغزی به گونه ای دست اندازی می کند که برداشتن آن نواحی باید همراه با برداشتن بخشی از بافت مغزی سالم باشد.
– پرتو درمانی : در این روش از اشعه های پر انرژی به منظور ایجاد صدمه به سلولهای سرطانی و توقف رشد و تکثیر آنها استفاده می شود. این روش درمانی موضعی بوده و تنها ناحیه ای که تحت اشعه قرار گرفته است تحت درمان قرار می گیرد . پرتوها می توانند از یک منبع خارجی ( ماشین های تولید کننده پرتو ) یا از یک منبع داخلی ( بصورت استفاده از ابزارهای کاشتنی در بدن در نزدیک تومور) ساطع شوند.
شیمی درمانی : در این روش از داروهای خاصی جهت کشتن سلولهای سرطانی استفاده می شود اکثر داروهای ضد سرطانی بصورت تزریق داخل وریدی یا داخل عضلانی مورد استفاده قرار می گیرند اما بعضی نیز خوراکی هستند این روش درمانی نوعی روش سیستمیک است بدین معنا که دارو از طریق جریان خون در تمامی بدن پخش می شود و در هر جایی از بدن که سلولهای سرطانی باشند، سبب نابودی آنها می شود. استفاده از این روش بصورت دوره ای بوده و بعد از طی دوره درمان یک دوره استراحت داده می شود و بعد از آن از نو یک دوره درمانی دیگر آغاز می شود.
· عوارض جانبی روشهای درمانی
روشهای درمانی مختلف به کار رفته در درمان سرطانها همراه با عوارض جانبی خاص خود هستند، زیرا در انواع این روشها علاوه بر بافت سرطانی در بعضی نواحی، بافت سالم نیز دچار آسیب می شود. نوع و وسعت عوارض جانبی براساس روش درمانی ، مدت زمان استفاده و مقدار آن متفاوت است.
– جراحی : عوارض جانبی جراحی به محل تومور و نوع آن بستگی دارد. اگر چه در طی چند روز اول بعد از عمل جراحی بیماران احساس ناخوشایندی دارند اما درد بوسیله دارو قابل کنترل می باشد. دوره بهبودی بعد از جراحی از فردی به فرد دیگر متفاوت است ممکن است بعد از جراحی مغز یکسری اختلالات عصبی طولانی مدت ایجاد شود.
– شیمی درمانی: این روش معمولاً سلولهای سرطانی با سرعت تکثیر بالا را هدف قرار می دهد ولی با اینحال علاوه بر سلولهای سرطانی سایر بافتهای سالم بدن که دارای سرعت تکثیر بالای هستند نظیر سلولهای خونی، سلولهای پوشش دستگاه گوارش، و سلولهای فولیکول مو نیز تحت تأثیر این داروها قررا می گیرند و عوارضی نظیر عفونتهای، خستگی، ریزش موی موقتی و زخمهای دهانی ممکن است ایجاد شوند. اگر چه باید گفت که تمامی بیماران به تمامی این عوارض مبتلا نمی شوند و این عوارض در طی مدت استراحت و بعد از قطع درمان از بین
می روند. داروها و روشهای درمانی خاصی وجود دارد که این علایم را کنترل یا کاهش می دهند.
از جمله مهمترین عارضه جانبی بسیاری از داروهای شیمی درمانی کاهش سلولهای خونی می باشد. از آنجایی که این داروها به شدت بر روی مغز استخوان که محل ساختن سلولهای خونی است، اثر می گذارند ، منجر به بروز عوارضی نظیر : کم خونی ممکن است ( بیمار ممکن است انرژی کمتری جهت انجام کارها داشته باشد و در صورت شدت کم خونی ممکن است احتیاج به تزریق خون شود) کاهش پلاکت ( بیمار ممکن است به سادگی دچار خونریزی شده و در صورت شدت آن نیاز به تزریق پلاکت داشته باشد) و کاهش آنتی بادیها ( بیمار ممکن است به عفونتها حساس تر باشد)شود.
– پرتو درمانی : شایعترین عوارض جانبی این روش خستگی، واکنشهای پوستی در محل برخورد پرتو ( بصورت بثورات پوستی و قرمزی ) کاهش اشتهای گلبولهای سفید خونی نیز می شوند که این گلبولها به بدن جهت مقابله با عفونتها کمک می کنند. اکثر این عوارض قابل کنترل و درمان بوده و بسیاری از موارد موقتی می باشند.
در طی درمان سرطان ، بیمار احساس کاهش اشتها کرده و غذا خوردن مشکل می شود بعلاوه سایر عوارض جانبی نظیر تهوع، استفراغ و زخمهای دهانی نیز مزید برعلت می شوند. در بعضی افراد نیز مزه غذاها تغییر می کنند.
تغذیه صحیح و مناسب به معنای کسب کالری و پروتئین کافی جهت جلوگیری از کاهش وزن و حفظ توان بدن می باشد. بیمارانی که در طی درمان، خوب غذا می خورند احساس بهتر و انرژی بیشتری داشته، بعلاوه توان مضاعفی جهت تحمل عوارض جانبی روشهای درمانی خواهند داشت.
سایت پزشکان بدون مرز
Share
عضو تحریریه علمی ایران سلامت
پاسخ با نقل قول پاسخ با نقل قول
۱۱-Nov-2011, 18:29 #2
دکتر نادر
دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
تاریخ عضویت
Nov 2004
موقعیت
آمریکا
ارسالها
۳۸,۹۰۶
پیشفرض
سردرد در گفت و گو با دکتر عبدالرضا شیخرضایی جراح مغز و اعصاب
اولین علامت نیمی از تومورهای مغزی
وقتی میشنویم یکی از آشنایان یا بستگانمان به تومور مغزی دچار شده، ترس وجودمان را فرامیگیرد و حتی شنیدن نام این بیماری برای خیلی از ما ناخوشایند است…
بسیاری از افراد وقتی متوجه ابتلا به این بیماری میشوند تصور میکنند دنیا به آخر رسیدهاست و دیگر امیدی نیست در حالی که با درمان به موقع و افزایش آگاهی درباره این بیماری میتوان بر آن غلبه کرد. اگر به تازگی متوجه شدهاید خودتان یا یکی از اطرافیانتان به تومور مغزی مبتلا هستید گفتوگوی این هفته سلامت را با دکتر عبدالرضا شیخرضایی، جراح مغز و اعصاب و دانشیار دانشگاه علوم پزشکی تهران بخوانید تا بفهمید نباید خودتان را ببازید.
سلامت: آقای دکتر! لطفا در مورد تومور مغزی و انواع آن کمی توضیح دهید.
تومور مغزی، رشد توده غیرطبیعی در مغز است و امکان بروز آن در هر سنی وجود دارد. در علم پزشکی تومورهای سیستم اعصاب مرکزی به ۷ گروه تقسیم میشوند و در این ۷ گروه ۱۲۰ نوع تومور دیده میشود. آمارها نشان میدهند از هر ۱۰۰هزار نفر، ۱۵ نفر دچار این بیماری میشوند که نیمی از آنها تومور خوشخیم دارند و با عمل جراحی بهبود پیدا میکنند و نیم دیگر هم به انواع بدخیم مثل گلیوبلاستوما، مبتلا میشوند. در نوع بدخیم سلولهای بسیار زیادی وجود دارد و توده مرز مشخصی با مغز ندارد، پس اگر ۹۹ درصد آن خارج شود و به دلایل مختلف نتوانیم یک درصد آن را خارج کنیم یعنی یک میلیارد سلول بدخیم در مغز باقی میماند و مجبور خواهیم شد درمان تکمیلی را آغاز کنیم که همان شیمیدرمانی و پرتودرمانی است.
سلامت: بیماران مبتلا چه علایمی دارند؟
۵۰ درصد بیماران از سردرد شکایت دارند و میتوان گفت سردرد، شاخصترین و اولین نشانه است ولی باید بدانید تاکنون بیش از ۱۰۰ نوع سردرد شناسایی شده است که فقط یکی از آنها به تومور ربط داده میشود پس نباید با هر سردردی به تومور مغزی مشکوک شد زیرا بسیاری از این دردها میتوانند ناشی از سردردهای عصبی، میگرنی و خستگی و… باشند.
دومین علامت، تشنج است. این نشانه هم بهطور متداول گزارش میشود و انواع مختلفی دارد و نوع آن به محل قرارگیری توده در مغز بستگی دارد. نشانه سوم، تغییرات خلقی است بهطوری که شخصیت بیمار کاملا عوض میشود یعنی اگر آدم بدخلق و عصبانی بوده است، خوشاخلاق میشود و برعکس. از دیگر نشانهها میتوان به اختلالات بینایی یا کوری (تومورهایی که روی کیاسمای بینایی قرار میگیرند یا فشار داخل مغز را بالا میبرند و ادم ایجاد میکنند)، فلجپلک، فلج صورت، کاهش شنوایی، بیحسی دست و پا و اختلالات عصبی محیطی اشاره کرد.
سلامت: علایم هشداردهنده کدامند؟
نشانهها همیشه آشکار نیستند و گاهی بهقدری مرموزند که متخصصان را به اشتباه میاندازند. گاهی هم بیماری بدون علامت است و بهصورت تصادفی تشخیص داده میشود، مثلا کسی از نردبان سقوط کرده و پزشک برای اطمینان از ضربه مغزی نشدن او، سیتیاسکن درخواستمیکند و با مشاهده جواب سیتیاسکن، متوجه تومور میشود. اگر سردرد غیرقابل کنترل باشد و به درمانهای معمول پاسخ ندهد و با سرفه، عطسه و دستشویی رفتن شدت پیدا کند یا با اختلالات حسی-حرکتی همراه باشد، حتما به یک بررسی کلی نیاز دارد و این بررسی با سیتیاسکن و امآرآی امکانپذیر است.
سلامت: با توجه به اینکه بیماری گاهی بدون علامت است، آیا کسانی که در خانوادهشان یک فرد مبتلا به توده مغزی وجود دارد، باید تحت نظر پزشک باشند؟
نه چون فقط در بیماری «نوروفیبروماتوزیس» امکان ارث رسیدن این بیماری وجود دارد و پیگیری اطرافیان ضروری است. بیماران دچار نوروفیبروماتوزیس لکههای قهوه?رنگ پوستی دارند و تومورهای متعدد در پوست و سیستم عصبی مرکزیشان دیده میشود که از طریق ژنتیک به ارث میرسد ولی سایر تومورها علتهای مختلفی دارند.
سلامت: لطفا درباره این علتها توضیح دهید.
بالا رفتن سن، مهمترین علت است و نوع بدخیم تودههای مغزی بیشتر در کهنسالان شایع است. گرچه در کودکان نیز انواع گوناگون آن دیده میشود. بین ضربههای مغزی و تومور هم ارتباط دیده شده است، یعنی کسانی که در گذشته ضربهای به سرشان وارد شده، ممکن است بیشتر از دیگران در معرض خطر باشند.
احتمال ابتلا به تومورهای مغزی در کسانی که پرتودرمانی میشوند نیز افزایش مییابد. در قدیم برای درمان کچلی از پرتودرمانی استفاده میکردند و بررسیهایی که بعدها انجام شد، نشان داد تعداد زیادی از افرادی که از این روش استفاده کرده بودند، به توده مننژیوما (خوشخیم) مبتلا شدهاند.
سلامت: دانشمندان خبرهای بدی درباره افزایش سرطانها و سایر بیماریها میدهند. آیا بیماران دچار تودههای مغزی هم رو به افزایش هستند؟
حدود ۵۰ سال پیش شناسایی تومورها با دستگاههای آن زمان کار دشواری بود ولی امروزه با استفاده از تکنولوژی پیشرفته، قادر به تشخیص آن در مراحل اولیه هستیم به این ترتیب میتوانیم بگوییم در گذشته این بیماری تشخیص داده نمیشد. دانشمندان آلودگیهای محیطی، امواج و اشعهها، موبایل و لایه ازن را در ایجاد چنین تومورهایی دخیل دانستهاند ولی هنوز مطمئن نیستیم چه چیزی باعث پیدایش چنین تودههای غیرطبیعیای در مغز میشود. در جواب سوال شما باید بگویم میزان تومورهای مغزی در سالهای اخیر افزایش یافته است.
سلامت: آیا باید همه بیماران تحت عمل جراحی قرار بگیرند؟
تودههای ناحیه هیپوفیز با اختلالات هورمونی همراه هستند و نشانههایی مثل افزایش هورمون رشد، چاقی بیش از حد، ریختن موی سر و قطع قاعدگی دارند ولی بهراحتی با دارو درمان میشوند. البته به شرطی که علایم عصبی ایجاد نکرده باشند اما برای درمان هر نوع توموری به اطلاعاتی درباره نوع آن و محل قرارگیریاش نیاز داریم اما با توجه به دانش امروز، راهی غیر از جراحی وجود ندارد.
سلامت: نکته دیگری هم در این مورد باقی مانده که بخواهید به آن اشاره کنید؟
ابتلا به هر نوع بیماری کشندهای به معنای پایان زندگی نیست. برای غلبه بر آن باید کاری کنیم تا سطح آندورفین و ترکیبهایی که بهطور معمول در مغز باعث افزایش سطح سرخوشی انسان میشوند، بالا برود. علم اثبات کرده است شادی و ورزش باعث افزایش سطح این هورمونها میشوند. فرد مبتلا به تومور یا سرطان با هر بیماری صعبالعلاج هرگز نباید امید خود را از دست بدهد. با ورزش، شرکت در مجامع عمومی، مراودههای زیاد و داشتن برنامههای تفریحی میتوان بر افسردگی ناشی از بیماری غلبه کرد، طول عمر را افزایش داد و عوارض بیماری را به تعویق انداخت.
هفته نامه سلامت
Share
عضو تحریریه علمی ایران سلامت
پاسخ با نقل قول پاسخ با نقل قول
۱۱-Nov-2011, 18:30 #3
دکتر نادر
دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
تاریخ عضویت
Nov 2004
موقعیت
آمریکا
ارسالها
۳۸,۹۰۶
پیشفرض
سرطانمغز و سیستم عصبی بدن
سرطانهای مغز و سیستم عصبی بدن، بعد از لوکمی (سرطان خون یا مغزاستخوان) دومین نوع شایع سرطانهای کودکان به شمار میرود.
در این نوع سرطانها، دستههایی از سلولهای سرطانی یا تومورها در جمجمه فرد –در قسمت داخلی یا خارجی مغز—ایجاد میشوند و بر سیستم عصبی بدن که سیستم پیامرسانی است که پیامها را از مغز به قسمتهای دیگر بدن میرساند، اثر میگذارد.
سرطانهای مغز و سیستم عصبی اگر زود تشخیص داده شوند معمولاً قابل درمان هستند. این نوع سرطانها انواع مختلف دارند که پزشکان براساس محل ایجاد تومورها، نوع سلول درگیر و سرعت رشدشان، آنها را طبقهبندی میکنند.
در این مقاله به معرفی برخی از متداولترین نوع سرطانهای مغز و سیستم عصبی بدن میپردازیم.
گلیومای ساقه مغز
ساقه مغز که در پشت مغز قرار گرفته است از مغزمیانی، پل دماغی و مدولا تشکیل میشود. این ساختارها همه پیامهای مغز را هماهنگ میکنند. همچنین بسیاری از عملکردهای خودکار بدن مثل تنفس، ضربانقلب، فشارخون، بلع، هضم و پلک زدن را هم کنترل میکنند.
توموری که در هر ناحی از ساقه مغز ایجاد شود تومور ساقه مغز گلیوما نامیده میشود. تومورهایی که در پل دماغی ایجاد میشوند متداولتر هستند اما درمان آنها معمولاً دشوارتر است. تومورهایی که در مغزمیانی و مدولا ایجاد میشوند شیوع کمتری دارند اما معمولاً آسانتر درمان میشوند.
علائم گلیوما پونتین (مربوط به پل دماغی) ممکن است ناگهانی بروز کرده و به سرعت وخیم شوند. این علائم عبارتند از:
• دوبینی
• جمع شدن یک کره چشم
• افتادگی پلک یا یک قسمت از صورت
• مشکل در بلع
• مشکل در حرف زدن و راه رفتن
تومورهای مغزمیانی نیز مشکلات چشمی مشابهی ایجاد می کنند اما درکنار آن سردرد و استفراغ هم ایجاد میکنند. دلیل آن افزایش فشار درون سر است که بخاطر انسداد مایع مغزی-نخاعی (مایعی که مغز و نخاع را در بر میگیرد) ایجاد میشود.
تومورهای مدولا با مشکل در بعل و ضعف اعضای بدن همراه است.
ازآنجاکه ساقه مغز ناحیهای از مغز است که معمولاً قادر به تحمل جراحی نیست، گلیومای ساقه مغز معمولاً با پرتودرمانی درمان میشود.
اپندیموما
مایع مغزی-نخاعی علاوه بر در بر گرفتن مغز و نخاع با از بین بردن موادزائد به نگهداری از بافت عصبها کمک میکند. اپندیموماها تومورهایی هستند که از سلولهای مغزی که این مایع را تولید و نگهداری میکند شروع میشوند و معمولاً در کودکان زیر ۵ سال اتفاق میافتد.
اپندیموماها براساس محلشان تقسیمبندی میشوند و معمولاً به سایر قسمتهای بدن منتشر نمیشوند (متاستاز). آندسته که در قسمت بالایی سر هستند بالایسقفی (supratentorial) نامیده میشوند. این نوع تومور بخاطر افزایش فشار درون سر با علائمی مثل حالتتهوع، استفراغ و سردرد و همچنین ضعف و مشکلات بینایی همراه است.
تومورهایی که در پشت سر یافت میشوند متداولتر هستند. این تومورها پایین سقفی نامیده میشوند و با حالتتهوع، استفراغ، سردرد و همچنین مشکل در حفظ تعادل همراه هستند.
اپندیموماهای بالای سقفی معمولاً فقط با جراحی قابل درمان هستند اما اپندیموماهای پایین سقفی معمولاً به درمانهای شدیدتر همراه با جراحی و پرتودرمانی نیاز دارند.
تومور نورواکتودرمال اولیه (PNET)
این تومورها گروهی از تومورها هستند که ممکن است در هر نقطهای از مغز ایجاد شوند اما سلولهای آنها در زیر میکروسکوپ بسیار شبیه هستند. انواع این تومور شامل مدولوبلاستوما، پینئوبلاستوما و نوروبلاستوما نامیده میشوند. همه این نوع تومورها قابل متاستاز از طریق مایع مغزی-نخاعی هستند که اطراف مغز و نخاع را در برگرفته است.
علائم تومورهای نورواکتودرمال اولیه معمولاً به اندازه و محل آن بستگی دارد اما انواع متداول آن عبارتند از:
• سردرد، حالتتهوع و استفراغ (مخصوصاً صبحها) که با افزایش فشار درون سر ایجاد میشود.
• ضعف دستها و پاها
• مشکلات بینایی
• حمله
• مشکل در تعادل و هماهنگی بدن
بااینکه تومورهای نورواکتودرمال اولیه نیاز به درمان قوی که شامل جراحی، شیمیدرمانی و پرتودرمانی میشود، دارند اما پیشرفتهای اخیز پزشکی علاج اکثریت کودکان مبتلا به آن را مقدور کرده است.
گلیومای عصب بینایی
عصب بینایی پیامهایی را درمورد هرچه چشم میبیند به مغز میفرستد. تومری که در این گذرگاه ایجاد شود، گلیومای عصب بینایی نامیده میشود.
این تومورها معمولاً کودکان زیر ۱۰ سال و آنها که دچار عارضه ژنتیکی نوروفیبروماتوز هستند (که باعث میشود تومورها روی بافت عصب رشد کنند) را مبتلا میکنند.
متداولترین نشانه این مشکل از دست رفتن سریع بینایی است. درمورد تومورهایی که کند رشد میکنند، شناسایی این تومور در ابتدا دشوار است—مخصوصاً در کودکان کمسنوسالتر که قادر به توضیح آنچه میبینند نیستند. درمورد تومورهایی که سریع رشد میکنند، مشکلات بینایی آشکار میشود.
همچنین ممکن است کودک شروع به کج کردن مکرر سر خود کرده یا تاخیر در رشد مثل مشکل در راه رفتن، حرف زدن یا تغییر رفتار را از نشان میدهند. وضعیتی که نیستاگاموس نامیده میشود (وقتی کره چشم ناخودآگاه تکان میخورد) هم ممکن است اتفاق بیفتد. گاهیاوقات، اگر تومور به غذه هیوفیز فشار بیاورد، مشکلات رشد هم ایجاد میشود.
گلیومای عصب بینایی معمولاً با ترکیبی از جراحی، شیمیدرمانی و پرتودرمانی درمان میشود. اکثر کودکان درمان شده و بیناییشان به وضعیت عادی برمیگردد. اما همیشه خطر از دست رفتن همیشگی بینایی بعد از درمان وجود دارد.
آستروسیتوما
آستروسیتوما از سلولهای مغزی ستارهای شکلی به نام استروسیت ناشی میشود. آستروسیتوماها چهار نوع اصلی دارند: آستروسیتومای پیلوسیتیک کودکان (درجه ۱)، آستروسیتومای فیبریالی (درجه ۲)، آستروسیتومای آناپلاستیک (درجه ۳) و گلیوبلاستوما مولتیفرم (درجه ۴).
آستروسیتوماهای درجه پایین در کودکان کاملاً قابلدرمان هستند زیرا خیلی آرام رشد کرده و منتشر هم نمیشوند و معمولاً بیشتر شبیه به کیست هستند تا تومور درنتیجه برداشتن آنها بسیار آسان است مگراینکه در نواحی باشند که جراحی آن دشوار باشد (مثل عصب بینایی). پس از جراحی این احتمال وجود دارد که نیاز به شیمیدرمانی و پرتودرمانی نباشد.
آستروسیتوماهای درجه بالا درمان دشوارتری دارند و معمولاً دلیل آن این است که در نواحی قرار گرفتهاند که جراحی آن دشوار است. در این شرایط، درمان نیاز به شیمیدرمانی و پرتودرمانی خواهد داشت.
عوارضجانبی درمان سرطان
بچههایی که تحت پرتودرمانی یا شیمیدرمانی برای تومورهای مغزی قرار میگیرند معمولاً عوارضجانبی مثل خستگی، حالتتهوع، استفراغ و ریزش مو را تجربه میکنند. خوشبختانه، زمانیکه درمان پایان مییابد، این عوارض از بین میروند.
تاثیرات طولانیمدت درمانی که شامل جراحی باشد اثرات دیرهنگام نامیده میشوند و شامل تاثیر شناخت، حمله، ناهنجاریهای رشد، کمبود هورمون، مشکلات بینایی و شنوایی و احتمال بروز سرطان دوم که شامل تومور مغزی دوم است، میباشد.
ازآنجاکه این مشکلات گاهی سالها پس از درمان آشکار میشوند، نیاز به مراقبت دقیق و آزمایشات منظم است.
www.kidspersia.com
Share
عضو تحریریه علمی ایران سلامت
پاسخ با نقل قول پاسخ با نقل قول
۲۵-Nov-2012, 17:03 #4
دکتر نادر
دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
تاریخ عضویت
Nov 2004
موقعیت
آمریکا
ارسالها
۳۸,۹۰۶
پیشفرض
تومور مغزی از تشخیص تا درمان – دکتر مجتبی جوانبختی
هر سردردی تومور مغزی نیست
سردرد میتواند از علایم تومور مغزی باشد. البته نه هر سردردی. ولی سردردی که به تازگی ایجاد شده و با استفراغ و ضعف عضلانی و بیحالی شدید و تغییر شخصیت و دوبینی همراه است، باید مورد بررسی بیشتر قرار گیرد. با این حال، تومورهای مغزی علایم و نشانههای دیگری نیز دارند…
تومورها از رشد غیرطبیعی سلولها به وجود میآیند و ممکن است غیرسرطانی (خوشخیم) یا سرطانی (بدخیم) باشند. تومورهای مغزی را به دو دسته عمده، یعنی اولیه و ثانویه، تقسیم میکنند. تومورهای اولیه مغز از بافت مغز نشأت گرفته و در همانجا تکامل پیدا میکنند و عموما علت مشخصی هم ندارند. گاهی توموری خوشخیم یا بدخیم در بدو تولد تشخیص داده میشود که برخی از آنها ارثی هستند.
تومور مغزی ثانویه (متاستاتیک) توموری است که از نقطه دیگری در بدن مثل ریه یا پستان به مغز دستاندازی پیدا میکند. تومورهای مغزی ثانویه بسیار شایعتر از انواع اولیه هستند. هر دو نوع تومور اولیه یا ثانویه ممکن است در داخل بافت مغز یا در نزدیکی آن مثل جمجمه، پردههای مغزی محافظ مغز، اعصاب جمجمهای یا غده هیپوفیز یا صنوبری قرار داشته باشند. تومورها ممکن است از همین نواحی هم نشأت بگیرند که هر کدام علایم و نشانهها، درمان و پیش آگهی مخصوص به خود را دارند. اگر چه احتمال پیدایش تومورها در هر سنی وجود دارد اما بیشتر در کودکان ۳ تا ۱۲ سال و بزرگسالان ۴۰ تا ۷۰ ساله مشاهده میشوند. اغلب تومورهای مغزی کودکان از نوع اولیه هستند.
یک تومور مغزی، اولیه یا ثانویه میتواند مستقیما بافت مغزی را تحت فشار قرار داده یا آن را مورد تهاجم قرار دهد و با این کار به نواحی مسوول بینایی، حرکت، تعادل، تکلم، شنوایی، حافظه یا رفتار آسیب رسانده یا آنها را تخریب کند. فشار ناشی از یک تومور مغزی میتواند باعث تورم بافتهای مجاور و در نتیجه افزایش فشار داخل جمجمهای و نشانههای مربوط به آن نیز بشود.
طرز تشخیص تومورمغزی
علایم و نشانههای تومور مغزی ممکن است در شروع بیماری کاملا مبهم و متناوب باشد و تشخیص را با مشکل مواجه سازد. به علاوه، سایر بیماریها هم ممکن است علایم و نشانههای مشابهی را ایجاد کنند.
اغلب سردردها، تهدیدی جدی برای فرد تلقی نمیشوند اما سردردهایی که به شکلی پیشرونده شدیدتر میشوند یا صبحها شدیدتر از عصرها هستند و توأم با تهوع یا استفراغ، تاریدید یا دوبینی میباشند، نیاز به بررسیهای بیشتری توسط پزشکان دارند. تشخیص زودهنگام تومور مغزی، میتواند درمان سریعتر و موثرتری به دنبال داشته باشد.
تشخیص تومور مغزی معمولا متضمن چند مرحله است. یک معاینه جسمانی و عصبی کامل میتواند پزشک را به وجود تومور مغزی مظنون سازد. بسته به نتایج حاصل از این معاینه، پزشک ممکن است برای دستیابی به تصاویر دقیقتر از مغز یک سیتیاسکن یا ام.آر.آی درخواست کند. ممکن است برای بررسی و مشاهده عروق خونی موجود در داخل و اطراف تومور مغزی به آرتریوگرافی (شریاننگاری) مغزی نیاز باشد. به آزمونهایی که سایر نقاط بدن را ارزیابی میکنند، ممکن است برای جستجوی خاستگاه تومور مغزی احتیاج شود. ناگفته نماند نمونهبرداری بافتی (بیوپسی) یعنی برداشتن تکهای از تومور برای بررسی میکروسکوپی، در برخی از موارد برای شناسایی نوع تومور لازم است.
تومورهای خوشخیم معمولا قابل معالجه هستند؛ هر چند گاهی محل تومور، برداشت کامل آن را غیرممکن میسازد. چنانچه توموری به داخل بافت مغز نفوذ پیدا کند، به طوری که برداشت کامل آن امکانپذیر نباشد، احتمال عود بیماری بعد از عمل جراحی وجود دارد. هم تومورهای خوشخیم و هم انواع بدخیم میتوانند باعث اختلالات عصبی عمیق و جبرانناپذیر شوند. فراموش نکنید تومورهای بدخیم اولیه یا ثانویه قابل علاج نیستند. تومورهای مغزی ممکن است مسیر جریان مایع مغزی نخاعی در مغز را مسدود ساخته و با تجمع این مایع در داخل و اطراف نسج مغز باعث افزایش فشار بر ساختارهای مغز شوند. این یکی از عوارض جدی تومورهای مغزی است که اصطلاحا به آن هیدروسفالی میگویند. برای دفع فشار و کاهش خطر آسیب بیشتر به مغز، گاهی تخلیه این مایع ضرورت پیدا میکند.
نظرات