تنها درمانهای زن باردار مبتلا به سرماخوردگی و انفولانزا
سلامت | 1394-10-22 | ۸۰۰۳۶ بازدید | نظرات
سرماخوردگی و آنفولانزا به اندازه ی کافی عذاب آور و نفرت انگیز است چه برسد به اینکه این بیماری در زمان بارداری به سراغ شما بیاید استرس و نگرانی و محدودیت مصرف دارو همه چیز را سخت تر میکند. شاید این سوال و جوابها بتواند کمک کننده باشد.
پرسش ۱: باسلام. من در هفته ۷ بارداری هستم. سرما خوردم و بهشدت سرفه میکنم. دکتر هیچ دارویی به من نداده است. بعد از سرفه زیر شکمم تا چند دقیقه درد میگیرد؟ لطفا من را راهنمایی کنید خیلی نگرانم.
پاسخ: سلام، بهترین راه هنوز هم مراجعه به پزشک است. تجویز دارو بدون معاینه شما صلاح نیست. اگر دچار عفونت گلو یا سینوسها باشید باید آنتیبیوتیک مناسب دریافت کنید. شستشوی سینوسها با سرم نمکی،قطره بینی کلروسدیم، دم کرده دارچین و زنجبیل، چای …به بهبود شما کمک میکند.
پرسش ۲: سلام من در هفته ۱۴بارداری هستم و سرما خوردم و گلو درد شدید و سرفه زیاد دارم. میخواستم ببینم میتوانم از دم کردههای گیاهی استفاده کنم یا نه؟
پاسخ ۱: سلام همراه گرامی، بهتره هیچ جوشانده گیاهان دارویی در دوران بارداری استفاده نکنید.
پاسخ ۲: دم نوش هر نوع گیاهی که جنبه دارویی داشته باشد در بارداری ممنوع است. نوشیدن یک استکان دم کرده گل گاوزبان در هفته موردی ندارد ولی استفاده هر شب آن توصیه نمیشود هنوز در مورد تاثیر این گیاهان دارویی در بارداری تحقیقی انجام نشده و پیامدهای آن نامشخص است.
طبیعی نیست که در دوران بارداری تب یا لرز را تجربه کنید. اگر چنین علایمی را داشته باشید ممکن است به یک بیماری مبتلا شده باشید که به طور کامل با بارداری نامرتبط است. اما برخی وضعیتهای جدیتر نیز وجود دارند که به طور مستقیم با بارداری مرتبط هستند و میتوانند این علایم را ایجاد کنند. ما در اینجا در مورد بیماریها و وضعیتهایی که ممکن است این علایم را ایجاد کنند، صحبت میکنیم و به شما میگوییم چه زمانی با پزشک تماس بگیرید.
علایم متداول تب یا لرز
اگر تب کردهاید یا احساس لرز میکنید، ممکن است به یکی از این مشکلات رایج دچار شده باشید. نگران نباشید، چون این نشانهها موقت و قابل درمان هستند.
عفونت دستگاه ادراری (UTI)
تا ۱۰ درصد از زنان باردار در مرحلهای از بارداریشان به عفونت دستگاه ادراری مبتلا میشوند. سیستم ادراری شما شامل مجرای ادرار، مثانه، حالب و کلیهها هستند. عفونت زمانی رخ میدهد که باکتری وارد این دستگاه میگردد و تکثیر میشود. بیشتر عفونتهای دستگاه ادراری مربوط به عفونت مثانه هستند و اگر در همان زمان بروز با آنتی بیوتیک و مایعات زیاد درمان شوند، جدی نیستند. اما عفونت مثانه اگر درمان نشود و باقی بماند میتواند به کلیهها برسد و انواع مختلفی از مشکلات را مانند زایمان زودرس، تولد نوزاد با وزن کم و … را ایجاد کند.
برخی عفونتهای ادراری بدون علامت هستند، اما برخی دیگر با نشانههایی مانند میل قوی به ادرار کردن، احساس سوزش هنگام ادرار کردن، ادرار کدر یا خون در ادرار، به علاوه تب، لرز و درد لگن همراه است.
در مورد عفونت دستگاه ادراری در دوران بارداری بیشتر بدانید.
آنفلوانزا
شما ممکن است در مرحلهای از زندگیتان، تب، لرز، درد، سرفه، تهوع و استفراغ که علایم ابتلا به آنفلوآنزا است را تجربه کردهاید، بنابراین میدانید که خیلی جالب نیست. زنان باردار در معرض خطر بالاتری از ابتلا به آنفلوآنزا و سخت مریض شدن از آن قرار دارند، زیرا سیستم ایمنی آنها سرکوب شده است.
چگونه متوجه شوید بیماریتان آنفلوانزا است یا یک سرماخوردگی جزئی است؟ آنفلوآنزا به سرعت میآید و نشانههایش از سرماخوردگی شدیدتر است.
اگر مشکوک هستید که به آنفلوآنزا مبتلا هستید، فوری به پزشک مراجعه کنید. او به شما توصیه میکند استراحت کنید و مقدار زیادی مایعات مصرف کنید. به علاوه او ممکن است یک داروی ضد ویروس تجویز کند تا مدت زمان علایمتان را کاهش دهد و از بروز عوارض جدی نیز پیشگیری کند. مرکز کنترل بیماریها توصیه میکند که همه خانمهای باردار واکسن آنفلوآنزا را دریافت کنند.
اگر میخواهید بارداری بدون خطری داشته باشید، نبایدهای پزشکی زیادی را باید رعایت کنید: از قرار نگرفتن در معرض اشعه ایکس تا استفاده نکردن از داروها بدون نسخه پزشک، نمونههایی از آنها است. ولی واکسن آنفولانزا جزء بایدهای مشخص است که نه تنها برای محاظت از شما که همچنین برای کودکی که قرار است متولد شود تا مدتها بعد از تولد مفید است. مطالعات پیدرپی نشان داده است کودکانی که مادرشان در دوره بارداری واکسن آنفولانزا زدهاند احتمال ابتلا به ویروس آنفولانزا و داشتن تولد زودرس در آنها کمتر است و دارای وزن بیشتر و سالمتر هستند و همچنین احتمال تحت مراقبت قرار گرفتن این کودکان در بیمارستان نسبت به کودکانی که مادرانشان این واکسن را نزدهاند پایینتر میآید.
محافظت در دوران بارداری از اهمیت بالای برخوردار است زیرا در صورت عدم رعایت، سیستم ایمنی بدن دچار آسیب میشود که این امر خطر ابتلا به هر ویروسی، به ویژه ویروس آنفولانزا، که به شخص منتقل میشود را افزایش میدهد. و همچنین اگر زمان وضع حمل در فصل ابتلا به آنفولانزا یعنی از اکتبر تا اوریل (ماه مهر تا فروردین) باشد خطر بیمار شدن کودک نیز افزایش مییابد؛ به این دلیل که سیستم ایمنی کودک هنوز کاملا رشد نکرده است و همچنین هیچ واکسن آنفولانزای مطمئنی برای کودک زیر شش ماه نیز وجود ندارد.
آیا ممکن است چنین ایمن سازی به کودک آسیب بزند؟
احتمال آن بسیار کم است. زیرا واکسن آنفولانزا از ویروس آنفولانزای کشته شده بهدست میآید و بنابراین در هر مرحلهای از بارداری ایمن محسوب میشود. البته استثنایی هم وجود دارد و آن نوع واکسن آنفولانزای است که از طریق بینی وارد بدن میشود که از ویروس زنده ضعیف شده درست میشود و خانمهای باردار باید از این نوع واکسن خوداری کنند. در واقع، مراکز کنترل بیماری تزریق واکسن آنفولانزا در زمان بارداری را توصیه میکنند. آیا هنوز جزء آنهایی هستید که تصمیم نگرفتهاند؟ این مورد دیگری است که باید مورد بررسی قرار دهید: در تحقیقی در دانشگاه استنفورد، محققین دریافتند که خانمهای باردار نسبت به آنفولانزا واکنش سیستم ایمنی بسیار قوی از خود نشان میدهند. برخلاف تحقیقهای رایج، این محققین دریافتند که خانمهای بارداری که مبتلا به ویروس آنفولانزا میشوند در واقع نه تنها واکنش ایمنی پایینی که واکنش بیشتری در مقابل این ویروس دارند. این واکنش بالا باعث میشود که شخص دچار بیماریهای ثانویه شدیدی از قبیل ذاتالریه (سینه پهلو) و حتی مرگ شود. اگرچه این تحقیقی جزئی است و یافتههای آن نیز دور از انتظار است، بیشک پژوهشهای بیشتری در دست بررسی است. بنابراین با پذیرا بودن این واکسن، هم شما و هم کودکتان با مشکلاتی مانند ابتلا به آنفولانزا روبرو نخواهید شد.
اگر میخواهید در دوران حاملگی واکسن آنفولانزا بزنید، برای بررسی اینکه آیا تا بهحال از واکسنهای دیگر استفاده کردهاید با پزشک خود مشورت کنید. اگر در دوره سه ماهه دوم یا سه ماهه سوم هستید، میتوانید از واکسن (تیدپ) استفاده کنید که این واکسن درمقابل دو نوع عفونت باکتری جدی یعنی دیفتری و کزاز محافظت میکند. اگر قصد این را داشته باشید که از تزریق توانافزا ( برای اطمینان از ایمنی بیشتر) استفاده کنید یا اگر در محیطی زندگی میکنید که سیاه سرفه شایع است، شاید بهتراست درمورد استفاده جایگزین از واکسن تیدپ با پزشک خود مشورت کنید. از این طریق، در مقابل سیاه سرفه و همچنین دیفتری و کزاز محافظت خواهید شد؛ حتی مهمتر اینکه، از نوزاد تا زمانی که خود در مقابل بیماری ایمن شود، محافظت میکنید. همچنین میتوانید در مورد واکسنهای بزرگسال که ممکن است بعد از تولد نوزاد لازم باشد، با پزشک خود مشورت کنید.
من راجع به خطر جوشاندههای گیاهی اطلاعی ندارم. اگر میخواهید جوشانده بابونه یا نعناع بخورید، مانعی ندارد. اما من جوشاندههایی را که ادعا میکنند حاوی مکملهای غذایی هستند، نمیخورم. نه به خاطر اینکه مکملها برای نوزاد بد باشند، بلکه به خاطر اینکه نمیدانم که آیا خوب هستند یا خیر.
بطور کلی هر چه در دوران بارداری غذاها و نوشیدنیهای نامطمئن کمتر بخورید، حال بهتری خواهید داشت. همچنین اداره نظارت بر دارو و مواد غذایی، مکملها را کنترل نمیکند. بنابراین نمیدانید که ممکن است حاوی چه نوع مواد آلایندهای باشند.
بستگی دارد، من همیشه به بیمارانم میگویم که بطور کلی سعی کنند در طول ۳ ماه اول بارداری که جنین ممکن است بیشتر آسیبپذیر باشد، از گیاهان دارویی استفاده نکنند. اما بطور کلی فکر نمیکنم در بازار چیزی باشد که مقدار کم آن در یک فنجان چای ضرری داشته باشد. برای مثال، جوشاندهها بسیار رقیقتر از تنتورهای گیاهی (در اصطلاح پزشکی مایعی است که از تأثیر الکل یا اتر بر جوهرهای مواد گیاهی یا حیوانی یا معدنی بهدست میآید) هستند.
من خوردن جوشاندههایی که حاوی موادی با تأثیر شناختهشده باشند از قبیل گل راعی یا کاوا را ممنوع میکنم. همچنین جوشاندههایی که ممکن است باعث تحریک انقباضات رحمی یا قاعدگی شوند مانند کوهوش سیاه یا کوهوش آبی. دقت شود زعفران و آویشن دم کرده برای بارداران خطر ساز بوده و از مصرف آنها جداً خودداری نمایید.
جوشانده برگِ تمشک تقریباً اساس تمامی جوشاندههای بارداری است و کاملاً بیخطر است و تصور میشود که به افزایش انقباض مؤثر رحم در طول زایمان کمک میکند.
بهطور کلی گیاهانی که در دوران بارداری توصیه میکنم، عبارتند از: برگ گزنه که جوشاندهای مغذی است، بادرنجبویه که یک آرامش بخش ملایم و چای ضد تبخال است، بابونه که آرام بخش ملایمی است و به هضم غذا کمک میکند، نعناع برای نفخ و دل پیچه و چای زنجفیل تازه که برای حالت تهوع خوب است. ریشه زنجفیل تازه در بسیاری از فروشگاهها عرضه میشود. طبق پزشکی سنتی چینی، خوردن جوشانده یا خیسانده زنجفیل خشک در دوران بارداری توصیه میشود.
نظرات