پیام سلام مجله آموزشی سرگرمی سینمایی > خواندني ها > آشنایی با غذاهای خوشمزه گرجستان

آشنایی با غذاهای خوشمزه گرجستان

خواندني ها | ۳ بهمن۱۳۹۵ | 631 بازدید | نظرات

الکساندر پوشکین شاعر مشهور روسی جمله معروفی دارد که:
    هر غذای گرجی خودش یک شعر است.

photo آشنایی با غذاهای خوشمزه گرجستان

همچنین افسانه های گرجی بر این باورند که خدا به هنگام آفرینش زمین، ناگاه گرسنه شد و تصمیم به صرف شامی بی نظیر گرفت. او به قدری سرگرم صرف شام بود که مقداری از غذایش بر روی بلندترین قله های منطقه قفقاز افتاد و تکه هایی از غذا بر روی آن سرزمین پخش شد. و بدین ترتیب سرزمین قفقاز و گرجستان به غذای بهشتی برکت یافت.
فرهنگ غذایی گرجستان با تنوع، سبک پخت و میزآرایی مخصوص خود شناخته شده و در این غذاها همواره گوشت، سبزیجات و میوه و ماهی تازه استفاده می شود. جالب است بدانید در منطقه گرجستان بیش از ۱۵۰ نوع غذا وجود دارد که عمدتا از دیگر فرهنگ های غذایی آسیا تأثیر پذیرفته اند. همچنین استفاده از محصولات لبنی به همراه غذا در گرجستان رایج است.
در مطلب حاضر به معرفی ۱۰ غذای اصلی و مشهور این کشور می پردازیم که همگی در وعده های ناهار و شام سرو می شوند. از آن جا که تنوع سوپ ها و دسرهای گرجی نیز کم نیستند، در آینده ای نزدیک آن ها را جداگانه برای شما معرفی خواهیم کرد.
برای اطلاعات بیش تر از شهرهای معروف گرجستان، می توانید راهنمای سفر به تفلیس و راهنمای سفر به باتومی را ببینید. 
فرهنگ غذایی گرجستان
فرهنگ غذایی گرجستان در واقع سبکی از طبخ غذاست که از گرجی های پیشین و باستانی، فرهنگ غذایی اروپایی و فرهنگ های نزدیک آسیایی تأثیر پذیرفته است. می توان گفت غذاهای گرجی ترکیبی از مزه های کشورها و تمدن هایی است که به هنگام تجارت به این شهر رفت و آمد می کردند. گرجی ها در غذای خود به استفاده زیاد از گوشت تمایل دارند، اما با این حال طیف متفاوتی از انواع غذاهای گیاهی نیز در فرهنگ غذایی گرجی ها به چشم می خورد.

جالب آن که در طی قرن بیستم، رستوران های گرجی در روسیه به شدت توسعه یافتند به گونه ای که هم اکنون اغلب رستوران های روسی در شهرهای این کشور غذاهای گرجی را سرو می کنند.

photo آشنایی با غذاهای خوشمزه گرجستان

یکی از بهترین موقعیت هایی که می توانید مجموعه کاملی از غذاها و نوشیدنی های گرجی را از نزدیک ببینید، جشنواره غذا سوپراست. در این جشن تمام غذاهای گرجی به چشم می خورند و در نهایت به برنده لقب تامادا «tamada» اهدا می شود.
۱) خینکالی | Khinkali
خینکالی یکی از محبوب ترین غذاهای ملی گرجستان ست که ظاهری مشابه پیراشکی ایرانی ها دارد.

photo آشنایی با غذاهای خوشمزه گرجستان

این غذا شامل لقمه های خمیری و آردی می شود که درون این لقمه ها از گوشت و ادویه پر می شود. خینکالی در نواحی مختلف گرجستان با مواد مختلفی پر می شود، اما رایج ترین ترکیب، مخلوطی از گوشت گاو و گوشت خوک است. در نواحی کوهستانی گرجستان، خینکالی را با گوشت بره می پزند. البته می توان برای پر کردن خینکالی از ترکیبی چون پنیر، قارچ و سیب زمینی له شده نیز استفاده کرد.

photo آشنایی با غذاهای خوشمزه گرجستان

در شهرهای گرجستان، دو نوع خینکالی معروف است: خینکالی با جعفری و خینکالی بدون جعفری.

photo آشنایی با غذاهای خوشمزه گرجستان


۲) چخخبیلی | Chakhokhbili
چَخُخبیلی نوعی خورشت گرجی و یکی از غذاهای سنتی این کشور است که بسیار آسان تر از تلفظش طبخ می شود.

photo آشنایی با غذاهای خوشمزه گرجستان

این غذا در واقع ترکیب خوشمزه ای از سوپ گوشت گاو، خورشت مرغ و سبزیجات تازه ای چون ترخون است.

photo آشنایی با غذاهای خوشمزه گرجستان

نام خورشت چخخبیلی از کلمه «خوخوبی» گرجی گرفته شده که به معنای قرقاول می باشد، چرا که در دستور طبخ اصلی این غذا از گوشت قرقاول و گوشت گاو استفاده می شده. البته می توان از گوشت بوقلمون، اردک و یا مرغ به جای گوشت قرقاول استفاده کرد. از آن جا که امروزه در گرجستان گوشت مرغ بیش از همه متداول است، اغلب آن را با مرغ می پزند.

photo آشنایی با غذاهای خوشمزه گرجستان

معمولا چخخبیلی را با نان سرو می کنند.


۳) چاناخی | Chanakhi
چاناخی یکی از غذاهای سنتی و بسیار خوشمزه گرجی است که در گذشته در ظروف سفالینی به نام چاناخی طبخ می شد و از همین رو این اسم بر روی غذا ماند.

photo آشنایی با غذاهای خوشمزه گرجستان

این خورشت خوشمزه نوعی تاس کباب بره است که به همراه گوجه فرنگی، بادمجان، سیب زمینی، سبزیجات و سیر پخته می شود.

photo آشنایی با غذاهای خوشمزه گرجستان

نوع دیگری از چاناخی وجود دارد که ابتدا بادمجان ها را برش داده و سپس با سبزیجات و تکه های گوشت درون آن را پر کرده، پس از آن بادمجان ها را به همراه کمی آب بر روی شعله ملایم گذاشته تا همراه هم بپزند.

photo آشنایی با غذاهای خوشمزه گرجستان


۴) چاکاپولی | Chakapuli
چاکاپولی یکی دیگر از خورشت های محبوب میان گرجی هاست که طرفداران بسیار زیادی دارد.

photo آشنایی با غذاهای خوشمزه گرجستان

غذای کاچاپولی را با استفاده از گوشت بره و یا گوساله به همراه سس گوجه سبز، پیاز، برگ ترخون، فلفل سبز، سیر و مخلوطی از سبزی های تازه مانند جعفری، نعنا، شوید و گشنیز به همراه نمک و ادویه طبخ می کنند.

photo آشنایی با غذاهای خوشمزه گرجستان

غذای کاچاپولی از جمله خورشت های پرطرفدار در فصل بهار است چرا که فصل گوجه سبز می باشد.

photo آشنایی با غذاهای خوشمزه گرجستان


۵) شیشلیک | Shashlik
شیشلیک این کباب خوشمزه از جمله غذاهای مشترک در فرهنگ های غذایی غرب آسیا، آسیای میانه، قفقاز و حتی مرکز و شرق اروپا است که علاوه بر کشور خودمان، در کشورهایی چون گرجستان، ترکیه، افغانستان، آذربایجان، پاکستان، روسیه، لهستان، لیتوانی و ارمنستان به چشم می خورد.  

photo آشنایی با غذاهای خوشمزه گرجستان

همان طور که می دانید شیشلیک نوعی کباب است که در اصل از تکه های گوشت بره تهیه می شود، اما بسته به منطقه و نوع ترجیحات مذهبی ممکن است از گوشت گاو و خوک هم برای پخت آن استفاده شود.

photo آشنایی با غذاهای خوشمزه گرجستان

سیخ های گوشت یا به تنهایی بر روی آتش کباب می شود و یا ممکن است همراه با چربی، فلفل، سبزیجات، پیاز و یا قارچ کباب شود.

photo آشنایی با غذاهای خوشمزه گرجستان


۶) چیکن تاباکا | Chicken tabaka
چیکن تابکا یکی دیگر از غذاهای سنتی گرجستان است که در آن تکه های مرغ سوخاری می شوند و همچنین در دیگر کشورهای قفقاز محبوبیت بسیار دارد.

photo آشنایی با غذاهای خوشمزه گرجستان

چیکن تابکار را علاوه در گرجستان در روسیه یکی از غذاهای معمول رستوران ها محسوب می شود و همچنین در بسیاری از رستوران های اروپای شرقی و کشورهای مرکز اروپا خواهید دید.

photo آشنایی با غذاهای خوشمزه گرجستان

ابتدا مرغ را در یکی از ظروف قدیمی گرجستان به نام تابه سرخ می کنند. برای آن که مرغ ها کاملا سرخ شوند، آن ها را در کف تابه پهن کرده و بعد با استفاده از وزنه ای تکه های مرغ را فشرده می کنند. امروزه برای این کار از تابه های به خصوصی استفاده می شود.

photo آشنایی با غذاهای خوشمزه گرجستان

چیکن تاباکا اغلب با سیر و یا سس های مخصوص گرجی طعم دار می شوند.


۷) آجاپصندلی | Ajapsandali
یکی دیگر از غذاهای سنتی و پرطرفدار گرجی، آجاپصندلی نوعی غذای سبزیجات است که با استفاده از بادمجان، گوجه فرنگی، فلفل دلمه، سیر، گشنیز و ادویه طبخ می شود. البته برخی ها علاوه بر سبزیجات یاد شده، آجاپصندلی را با استفاده از سیب زمینی و فلفل قرمز می پزند.

photo آشنایی با غذاهای خوشمزه گرجستان

تمام مواد اولیه این غذا از جمله سبزیجت معمول گرجستان است و اغلب همگی در تابستان به راحتی در دسترس قرار می گیرند.

photo آشنایی با غذاهای خوشمزه گرجستان


۸) متسوادی |Mtsvadi
متسوادی، سیخی از تکه های کبابی گوشت بره، گوساله و یا خوک است که نمادی راستین از جشن های گرجستانی است. انتخاب نوع گوشت بسته به منطقه و شهر مورد نظر، متفاوت است اما روش کباب کردن تقریبا در همه جای گرجستان یکی  می باشد. پس از آن که کباب ها آماده شدند، تکه های گوشت جدا شده و در ظرفی با ورقه های نازک پیاز و رب انار گذاشته شده و هم زده می شوند. گوشت های داغ کبابی به آرامی پیاز را نرم و پخته می کنند، در حالی که رب انار با آب گوشت مخلوط می شود و ترکیب خوشمزه و بدیعی را پدید می آورد.

photo آشنایی با غذاهای خوشمزه گرجستان

photo آشنایی با غذاهای خوشمزه گرجستان

photo آشنایی با غذاهای خوشمزه گرجستان


۹) چاشوشولی | Chashushuli
چاشوشولی یکی از غذاهایی است که مردمان گرجی اغلب در رستوران ها آن را صرف می کنند. این غذا نوعی خورشت سنتی و گرجی است که با استفاده از گوشت گراز و مرزه تابستانه طبخ می شود.

photo آشنایی با غذاهای خوشمزه گرجستان

با استفاده از سیر، فلفل قرمز بلغاری، گوجه فرنگی و فلفل فرنگی به خورشت چاشوشولی طعمی متفاوت می افزایند.

photo آشنایی با غذاهای خوشمزه گرجستان

photo آشنایی با غذاهای خوشمزه گرجستان


۱۰) ماهی قزل آلا با رب انار
گرچه کشور گرجستان نواحی ساحلی بسیاری دارد، اما غذاهای دریایی در میان منوی غذایی این کشور جای زیادی ندارد.

photo آشنایی با غذاهای خوشمزه گرجستان

با این وجود گاهی می توان غذاهای دریایی را در برخی از رستوران ها و منوها دید. ماهی قزا آلا با رب انار یکی از همین معدود غذاهاست.

photo آشنایی با غذاهای خوشمزه گرجستان

در این غذا ابتدا ماهی قزل آلا را کاملا سرخ کرده و بعد با سس ترش و شیرین انار سرو می کنند.


مطالب پربازدید

امروز چهارشنبه ۵ اردیبهشت ۱۳۹۸

نظرات